Want to share this Foto on another web-site or blog?

Paste one of the following lines in to your site, blog or profile page..

Script:

HTML (for myspace, bebo etc):

BBCode (for message boards/forums):
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]



Mail this Foto to a friend



< Previous
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


Thursday, 8-Jan-2009 05:20
Guppy
Hmmm...lama x hapdet...hmmm...
Last entry ttg mak aku punye hobi. entry kali akunye hobi lak.. bela ikan guppy.. :->

ekceli, aku x igt bila 1st time aku bela guppy.. :-> :-D tapi, last time aku berenti raya 2 tahun lepas. napa berenti?? $-) camni critanya... aku bela guppy dlm pasu kat luaq umah nuu.. so, bila raya tu pepaham je lahhh.. ramai org mai ke umah, termasuklah beberapa org 'raksasa gorgon'!! :-D dgn selambenye raksasa-raksasa tersebut memasukkan tangan mereka ke dlm ayaq dlm pasu yg mengandungi berpuluh-puluh guppy peliharaanku itu. seterusnya, mereka mengocak-ngocakkan ayaq dlm pasu tersebut!! :-S maka berlakulah gempa bumi yg hanya dirasai oleh guppy-guppy tersebut.. dipendekkan crita, beberapa jam kemudian, kulihat kesemua guppy dah terapung...... :hopeless:

setelah setahun lebih berlalu, kekeciwaan lama ku buang jauh.. maka, sempena maal hijrah & tahun baru, aku bela guppy semula. :-) kali ni, aku try bela dlm balang lak, bole ler letak dlm umah.. aku mula dgn 8 ekor (5 lelaki, 3 perempuan) :-D kalo ikut, mmg x balance laa.. sepatutnye, ikan tino kena lebey byk drp ikan jate.. tapi nak buat guano, ikan jate lg lawa.. tu yg beli jate byk tuu..

semlm, 1 of the tino slamat lahirkan 15 anak.. yes, LAHIRKAN.. guppy bertelur dlm perut, anak menetas dlm perut n of courselah pas tu die kuaq dari perut maknye. bila aku kate "slamat lahirkan" tu, maksudnye mak tu yg slamat.. :-> si anak lak, setakat ni 11 slamat, 1 meninggal lepas dilahirkan & 3 lg kena ngap dgn maknye.. :-( bila tgk si mak tu nk bersalin, aku asingkanlah dari ikan2 lain, bior die dgn anak2 die jer. dari pengalaman aku, skali kelahiran slalunye ada 20++ anak. so, bila dah 15 anak dilahirkan, aku rilek jer lg coz igt ada lg yg nak dilahirkan.. pas tu, aku kira dah tinggal 13, kompom si mak tu dah ngap anaknye.. so, aku pun try lah lepaskan si mak tu masuk ke dlm balang asal.. sambil2 tu pun die sempat ngap sekor lg..duhhh..

11 anak tu aku plan nak letak dlm pasu yg dolu tuu.. hopefully, dpt lahir 1 komuniti besar guppy kat umah nih.. mana le tau kan, kot2 aku leh jd breeder guppy profesional..huhuhu... :-D




© Pidgin Technologies Ltd. 2016